امروزه سیستم های خنک کننده گوناگونی در جهان برای خنک کردن فضاهای مسکونی و اداری وجود دارند. از میان آنها می توان به کولر آبی یا تبخیری کولر گازی و چیلر و هواساز و تهویه مطبوع اشاره کرد. درگذشته، در نبود سیستم های خنک کننده مدرن وامروزی،مردم باخوابیدن درفضاهای دالان مانند و هشتی ها زیرحصیرهای مرطوب، خود را خنک می کردند.
این روش خنک کردن قدیمی در حال حاضر اساس کار کولرهای آبی امروزی است. اجزای اصلی یک کولر آبی شامل موتور، پمپ، توربین، حلزونی،پولی ها،جعبه تقسیم برق، شلنگهای رابط اب پوشال می شود. توربین نقش دالان ها و یا هشتی ها را دارد. پوشال نیز نقش حصیر را دارد که به وسیله پمپ با آب مرطوب می شود.

تمدن های مختلف درطول سالیان متمادی روش های هوشمندانه ای برای مبارزه با گرما در منطقه خود ابداع کرده اند. شکل اولیه سیستم های خنک کننده و کولرهای آبی بادگیرها هستند که چندین سال قبل توسط ایرانیان ایجاد شده اند. این بادگیرهادرمناطق مرکزی کشور بسیار مورد استفاده بودند و هم اکنون نیز تعداد ۹۰۰۰۰۰۰ بادگیر در کشورمان وجود دارد.

مکانیسم عملکرد بادگیرها به این شرح است که:  باد ازدریچه های بادگیرکه درپشت بام ساختمان ها تعبیه شده، عبور می کنند . سپس با عبور از یک محفظه آبی، وارد محیط می شوند و باعث خنک شدن هوای خانه ها می شوند.

کولرهای آبی در ساختمان برخی از هواپیماها که در اواخر دهه ۱۹۳۰ تولید شدند، به چشم می خورد. دراین هواپیماها برای خنک سازی آب موجود در موتور هواپیما، به جای رادیاتور از کولر آبی استفاده می شده است. این سیستم معایبی به همراه خود داشته است. اندازه لوله کشی لازم برای خنک سازی زیاد بوده و نتیجه آن بزرگ تر شدن اندازه هواپیما بوده است.

هواپیماهای جنگی برای این که اندازه کوچکی داشته باشند نتوانستند از این روش استفاده کنند. برخی از کشورها سیستم خنک سازی با اتیلن گلیکول را جایگزین آن کردند.

روش کار سیستم های خنک کننده – کولر آبی

علت این که دمای هوا در کنار دریاچه ها خنک تر است، تبخیر آب است که در کولر آبی نیز به کارمی رود.
تبخیر یک واکنش فیزیکی است. در اثر تبخیر آب، هوا و یا هر چیزی که در تماس با آن باشد، سرد می شود. گرمای نهان تبخیر بیانگر مقدار گرمایی است که آب از محیط می گیرد تا تبخیر شود. تفاوت بین دمای حباب تر و دمای حباب خشک بیانگر توانایی هوا برای تبخیر آب و خنک سازی است.

خنک سازی با کولر آبی کم هزینه است و در مقایسه با گونه های دیگر، انرژی کمتری مصرف می کند. لازم به ذکر است که مصرف آب در این کولرها نسبت به انواع سیکل تبرید بالاتر است.

سرمایش تبخیر فرایند بسیار قدیمی است که منشاآن به هزاران سال قبل،درتمدن‌ های باستانی ایران و مصر باز می گردد. خنک کننده‌ های تبخیری نوین براساس نمونه‌ های اولیه‌ ای که در دهه ۱۹۰۰ آمریکا ساخته شد تولید می‌ شوند. سرمایش تبخیری می‌ تواند بصورت مستقیم یا غیر مستقیم و خودبخودی یا مختلط، انجام شود.
در سرمایش تبخیری مستقیم، مقدار آب موجود در هوای خنک شده افزایش می‌ یابد.
در سرمایش تبخیری غیرمستقیم، تبخیر در درون یک مبدل حرارتی انجام می‌ شود . همچنین سرمایش تبخیری غیرمستقیم مقدار رطوبت موجود در هوای خنک شده، تغییر نمی‌ کند. بالا بودن نرخ تبخیر رطوبت نسبی را افزایش می دهد و ممکن است موجب عدم آسایش محیط شود. روش سرمایش تبخیری مستقیم باید در مناطقی اجرا شود که رطوبت نسبی در آنجا کم باشد.

سیستم های خنک کننده – کولر سلولزی

تقریبا تمام ویژگی‌ های کولرهای آبی سلولزی مانند کولرهای آبی پوشالی معمول است. تفاوت کولر آبی با سلولزی در استفاده از پدهای سلولزی به جای پوشال است. پدهای سلولزی نیاز به تعویض سالیانه پوشال ها ندارند و می‌توان حدود ۴-۳ سال از آن با توجه به سختی آب منطقه مربوطه استفاده کرد که قیمت بالایی نیز دارد.
این پدها بدلیل تراکم بالا، اجازه ورود گردوغبار و ذرات ریز را به درون پروانه موتور ومحیط خانه نمی‌ دهند. از این رو متخصصان استفاده از کولرهای سلولزی را به جای کولرهای پوشالی به مناطق، پیشنهاد می‌ دهند.

نکته بعدی در تفاوت کولر آبی با سلولزی این است که:
منظم نبودن ضخامت پوشال در تمامی قسمت‌ های کولر آبی باعث می شود تا ذراتی روی پوشال رشد کنند. این ذرات می‌توانند بوی نامطبوعی از خود تولید کرده و به محیط منتقل کنند. در پدهای سلولزی بوی نامطبوع ناشی از رشد این ذرات به علت ضخامت یکسان در همه جای آن، وجود ندارد.

تفاوت کولر آبی با سلولزی

کولرهای آبی از جمله سیستم های خنک کننده مناسب مناطق گرم و خشک هستند. بعد از بوجود آمدن کولرهای آبی، سیستم های خنک کننده ساختمان بسیار پیشرفت کرده اند. کولرهای آبی پلیمری با موتور دوار اسکرول و کولرهای گازی، اسپلیت و داکت اسپلیت و چیلرها و هواسازها که انواع پیشرفته تاسیسات سرمایشی هستند. یکی از وسیله های سرمایشی پرکاربرد کولر گازی است که در حال جایگزین شدن به جای کولرهای آبی است.
به طور متوسط در صورت اینورتر بودن واقعی کولرهای گازی ۲/۵ تا ۳ برابر بیشتر از کولرهای آبی انرژی برق را مصرف می کنند. این درحالی است که انرژی الکتریکی در کشور ما، گران قیمت است.

علت استفاده کمتراز کولر آبی رانیازبه تعویض سالیانه پوشال ریختن آب دراطراف کولر و وارد شدن ذرات گرد و غبار از دریچه کولر به فضای ساختمان می دانند. اما به کار گیری تکنولوژی مدرن و پیشرفته، می تواند جلوی این مشکلات را بگیرد. متاسفانه در طول چند سال گذشته پیشرفت چشم گیری در رابطه با طراحی کولر آبی نداشته ایم. از مهم ترین تغییرات اساسی تغییر پوشال کولر است که در خارج از کشور نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

کولر آبی بخریم یا سلولزی؟

همچنین جنس و تراکم این پدها باعث می‌ شود آب بیشتری جذب آنها شود. کولرهای دارای پد سلولزی می‌ توانند سرمایش بیشتر و یکنواخت‌ تر نسبت به کولرهای پوشالی به فضای خانه بدمند. پدهای سلولزی از پوشال کمی گران‌ تر هستند و همه جا نمی‌ توان به‌ راحتی آن ها را پیدا کرد.

مزایا و معایب کولر آبی در مقایسه با کولر گازی

مزایا

  • نصب کم هزینه
  • عملکرد کم هزینه
  • تولید هوای خنک با سرعت بالا

معایب

  • در صورت عدم نظارت توسط متخصصین سرمایشی و گرمایشی
  • تولیدرطوبت نسبی زیاد در صورت عدم محافظ نور مستقیم افتاب
  • مصرف بیشتر آب
  • ورود ذرات گرد و خاک در صورت عدم استفاده از کاور مربوطه
  • ورود بوی تهویه همسایگان در صورت اپارتمانی بودن و عدم نظارت مهندسین سرمایش و گرمایش در اماکن

.

سیستم مستقیم و دو مرحله ای در طراحی کولر آبی

امروزه کولرهای آبی در طرح های مختلف در بازار موجود هستند. در خنک سازی با تبخیر مسقیم، دمای هوا با گرفتن گرمای نهان تبخیر، خنک می شود. سیستم خنک سازی با تبخیر غیر مستقیم،( هوا ساز ) علاوه بر عملیات تبخیر از یک مبدل حرارتی نیز استفاده می شود.
در این شرایط هوای مرطوب در تماس با هوای مطبوع تولیدی، قرار نمی گیرد. این سیستم های خنک سازی دو مرحله ای یا غیر مستقیم، رطوبت نسبی کمتری ایجاد می کنند.

طرز کار کولر آبی دو مرحله ای

درکولرهای آبی هوای گرم بیرون درتماس با پوشال های خیس قرارگرفته وبابخارکردن آب آن ها سردمی شود. در سیستم دومرحله ای هوای گرم در تماس با مبدلی قرار می گیرد که در اثر تبخیر سرد شده است و با تبادل گرمایی خنک می شود، در نتیجه مقدار رطوبت کمتری به خود می گیرد. کارشناسان می گویند سیستم دو مرحله ای ۲۰ تا %۳۰ رطوبت نسبی کمتری در محیط ایجاد می کند.

پوشال کولر آبی

پوشال ها می توانند از نوع پشم شیشه، پشم چوب، فیبر،پلاستیک و یا کاغذهای ملامین باشند. پوشال چوبی مقداری از آب را به خود جذب می کند .پوشال چوبی در مقایسه با پوشال های مصنوعی بهتر عمل می کند. اندازه و ضخامت پوشال یک فاکتور مهم در افزایش بازدهی است. هر چه ضخامت پوشال بیشتر باشد، سطح برخورد بیشتری ایجاد می کند و باعث خنک سازی بیشتر می شود.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت ، متعلق به امداد کاران می باشد.

نظر شما

ایده و نظر خود را مطرح کنید
جدیدترین مفیدترین
  1. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to check out your website on my
    iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you provide here
    and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick
    your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using
    WIFI, just 3G .. Anyways, amazing blog!

    آیا این نظر مفید بود؟

آخرین هامطالب مرتبط